USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

Olet ehkä miettinyt unikonsultoinnin hyödyntämistä, mutta epäröit vielä. Kokosimme tähän tavallisimmat kysymykset ja niihin vastaukset, joista on toivottavasti apua myös sinulle. Olethan yhteydessä jos vielä jokin jäi mietityttämään. Olemme täällä teitä varten!

Minkälaiset perheet voivat hakea apua unikonsultoinnista?

Perheet, jotka kaipaavat apua 0-4 vuotiaiden vauvojen ja lasten parempiin uniinEli jos koet mielestäsi minkäänlaisia uniongelmia, voit olla meihin yhteydessä. Tarjoamme palveluita yhdelle lapselle, sisaruksille ja monikoille. Olet sitten tuore äiti, suurperheen äiti, huoltaja tai monikkojen vanhempi. Autamme teitä kaikkia! 

Lapseni on aina ollut huono nukkumaan, onko mitään toivoa paremmista unista? 

On toivoa, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Nukkuminen on opittu taito ja mitä aikaisemmin aloittaa niin sitä helpompaa. Pitkään juurtuneet unitavat voivat olla vaikeammin muutettavissa. Johdonmukaisella työllä ja kärsivällisyydellä paremmat unet ovat täysin realistinen tavoite. Joskus muutokset tapahtuvat muutamissa päivissä, kun taas joskus se vie useampia viikkoja. 

Miten henkilökohtainen unikonsultointi tapahtuu?

Ensiksi tutustumme sinuun ja lapseesi alkukartoituslomakkeella, jossa on paljon kysymyksiä nykyisestä tilanteestanne. Tarvitsemme mahdollisimman paljon tietoa, jotta voimme pureutua uniongelmien mahdollisiin syihin. Saamamme tiedon perusteella teemme teille henkilökohtaisen unisuunnitelman kohti parempia uniaKun olemme yhdessä käyneet läpi unisuunnitelman ja olemme yhtä mieltä miten edetään, pyydämme teitä täyttämään unipäiväkirjaa parin päivän välein. Näin pystymme seuraamaan edistystä ja jos jotain tarvitsee vielä matkan varrella muokata. Jälkituen pituus riippuu valitsemastanne palvelupaketista. 

Tarkoittaako unikoulu aina itkua ja huutoa?

Itku on lapsen tapa kommunikoida. Muutokset unitottumuksiin saattavat aiheuttaa lapsessa ihmetystä ja kyyneliä, ja lapsi protestoi muutosta itkun avulla, vaikka metodit ovatkin lempeitä. Joissain unikoulumetodeissa itkua on odotettavissa enemmän kuin toisissa. Unikoulumetodi valitaan aina vanhemman toiveiden ja voimavarojen mukaan.

Tarviiko ottaa jotain huomioon unikoulun ajankohtaa mietittäessä?

Nukkuminen on opittu taito, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa. Älä kuitenkaan lykkää turhaan unikoulun aloittamista, vaan tee rohkeasti päätös aloittaa. Mitä aikaisemmin aloitat sitä helpommalla pääset. Varmista kuitenkin että ajankohta on perheelleenne sopiva ja pystytte sitoutumaan 100%. 1-2 viikon aikana kannattaa välttää matkoja ja kyläilyä jotka sotkevat liikaa päivärytmiä. On myös hyvä välttää päällekkäisyyksiä isompien muutosten kanssa kuten muutto, ero, työstressi tai päiväkodin aloitus. Kipeää lasta ei myöskään koskaan tulisi unikouluttaa.

Minkä ikäisenä voi aloittaa unikoulun?

Meiltä voi hakea apua jo ennen lapsen syntymää, jotta pystytte valmistautumaan tulevan lapsenne uniin. Vastasyntyneelle ei pidetä unikouluja, mutta sen sijaan luodaan pohjaa paremmille unilla uniympäristön ja päivärytmin avulla. Itse unikoulun voi aloittaa 4kk ikäisenä ja silloinkin suosittelemme vain tiettyjä kaikista lempeimpiä unikoulumetodeja. Jotkut metodit soveltuvat parhaiten vasta yli 6 ja 8kk ikäisille. 

Tuleeko lapsen nukkua omassa sängyssä?

Missä lapsi nukkuu on jokaisen perheen oma asia. Lapsi voi nukkua perhepedissä tai omassa sängyssä. Jos toivot, autamme mielellämme lapsen siirrossa perhepedistä omaan sänkyyn.

Tarvitsen sittenkin lisää jälkitukea, voinko ostaa lisää tukea?

Tottakai, olemme joustavia. Voit ostaa lisäviikkoja tai vaikka unipuhelun jos tarvitset vähän tai satunnaisesti apua. Ole meihin yhteydessä.

Minkälaisiin uniongelmiin teiltä saa apua?

Tyypillisiä syitä, miksi vanhemmat ottavat meihin yhteyttä ovat jatkuvat yöheräilyt, halu vähentää tai lopettaa yösyötöt, nukuttamishaasteet, epäsopiva päivärytmi tai rytmin puuttuminen, liian lyhyet päiväunet tai näiden yhdistelmä. Jollekin perheelle useat yöheräilyt saattavat olla ok, mutta jos itse näet tämän ongelmana, autamme mielellämme. Painotamme, että tavoitteiden tulisi kuitenkin aina olla ikään sopivat. 

Sisältääkö unikonsultointi aina unikoulun?

Ei. Tarjoamme apua 0-4 vuotiaille, mutta alle 4kk ikäisten kohdalla kyse ei ole vielä unikoulusta, vaan tarkastellaan muun muassa uniympäristöä ja päivän rytmitystä, sekä voidaan lempeästi harjoitella itsenäisen nukahtamisen taitoa. Luodaan hyvää perustaa paremmille unille. Vanhempienkaan lasten kohdalla ei aina välttämättä tarvita itse unikoulua, jos mm. uniympäristön ja päivärytmin hiominen riittävät .

Mitä tarkoitatte lempeällä unikonsultoinnilla?

Joskus paremmat unet vaativat vain uniympäristön parantamista tai päivärytmin sovittelua. Varsinkin jos hyvien unien pohjan luomisen aloittaa aikaisin, ei välttämättä koskaan tarvitse pitää lapselle unikoulua. Laitetaan aina siis ensiksi perusasiat kuntoon jonka jälkeen tarvittaessa aloitamme niistä lempeimmistä unikoulumetodeista, joissa vanhempi on joko koko ajan läsnä tai poistuu hetkellisesti sovituksi ajaksi vauvan luota ja palaa lohduttamaan. Emme suosittele ns. huutounikoulua, jossa lapsi jätetään määrittelemättömäksi ajaksi itkemään itsensä uneen. Otamme myös huomioon perheen toiveet ja kasvatustyylin.

Pakotatteko minut tekemään jotain mitä en halua?

Emme tietenkään, haluamme jakaa tietoa emme pakottaa mihinkään. Annamme ehdotuksia muutoksista uniympäristöön, päivärytmiin, ja nukuttamistapoihin. Tarvittaessa annamme myös suosituksemme unikoulumetodistaNämä ovat kuitenkin vain suosituksia, mutta lopulta sinä päätät miten ja mitä asioita lähdetään työstämään. Unisuunnitelmassa tulee olla sinun hyväksymät tavoitteet, eivät meidän sanelemat tavoitteet.  

Saavutetaanko henkilökohtaisella unikonsultoinnilla aina paremmat unet?

Lähestymistapamme perustuu viimeisimpään unitiedettä koskevaan tutkimukseen ja kaikki ratkaisumme ovat näyttöön perustuvia. Niin kauan kuin perheet sitoutuvat toteuttamaan ehdotettujamuutoksia heille sopivalla tavalla, he näkevät tuloksia. Emme siis pysty vain heilauttamaan  taikasauvaa, vaan vanhempien on sitouduttava prosessiin ja oltava johdonmukaisia, kärsivällisiä ja periksiantamattomia.

Kuinka nopeasti tuloksia saadaan aikaan?

Uniongelmien laajuudesta riippuen tuloksia saadaan usein jo kahden viikon aikana, mutta välillä tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan vanhemmilta johdonmukaista toimintaa myös jälkitukijakson jälkeen. Vanhemmilta tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta unikoulun onnistumiseen. Esimerkiksi usein unettomia öitä korjatessa aamut loksahtavat kohdilleen viimeisenä tai päiväunia muokatessa lounasunen jäsentäminen voi viedä pidempään. 

Täytyykö lapsen nukkua omassa huoneessa?

Ei tarvitse, paitsi jos niin haluat. Autamme mielellämme muutoksessa. Unikoulua voi toteuttaa myös samassa huoneessa, vaikka tulosten saavuttamisessa saattaa mennä hieman pidempään. 

Mikä tarjoamistanne palveluista soveltuisi perheellemme parhaiten?

Ota meihin yhteyttä ja kerro lyhyesti tilanteestanne niin autamme sinua valitsemaan sopivan palvelun.